"Markanızı Güven'e alın."

MENÜ

Neler Tescil Edilebilir?

Ticarette herkesçe kullanılan, bir meslek, bir sanat, bir ticaret grubuna ait olan isimler, işaretler kullanılamaz. Eğer kullanılırsa ayırt edici özellikleri kalmamış demektir, bu da marka olarak tescil edilemez. Ayrıca tescili istenen mallar için cins, kalite, vasıf, miktar, değer belirten isimler de kabul görmez, tescili yapılmaz.

Halkı yanıltabilecek isimler veya, coğrafi kaynaklar veya ürününü doğal yapısıyla ilgili unsurlar marka ismi olarak kullanılamaz. Hizmetin özellikleri ile ilgili veya nitelikleri ilgili isimler verilemez. Dini semboller veya değerlerle ilgili isimler kabul edilmez. Genel ahlaka ve kamu düzenine aykırı isimlerle başvuru yapılması mümkün değildir.

Ayrıca marka olarak tescil ettirilemeyecek işaretler çizimle ifade edilemeyen nitelikte olan ve baskı olarak görüntülenemeyen unsurlar başvurularda kabul edilmez. Ambalajlara baskı olarak basılamayan amblemler, sadece renkten veya tek bir harften oluşan logolar, yerli ürünleri yabancı gibi göstermeye çalışan isimler ve logolar marka olarak tescil edilemez. Bunların yanı sıra kamu kuruluş isimleri, tescilli olan ürün isimleri zaten başvurularda kabul edilmez. Beşten fazla kelimeden oluşan isimler, milli işaretler, ülke bayrakları, sanat eserleri gibi unsurlarda marka olarak tescil edilmemektedir.

Tescil başvurusu yapılan her marka tescil belgesi alamayabilir. Tescil süreci içinde araştırma, değerlendirme ve yayın gibi süreçlerden oluşur ve bu sürelerde ince araştırmalarla benzerlikler araştırılır ve sonuca varılır. Firmalar marka tescili için müracaat etmeden önce kendileri bir ön araştırma yapmalıdır. Marka olarak karar verdikleri isimle ilgili benzerlik gösteren bir isim yok ise başvuru gerçekleştirmeleri gerekir. Eğer marka Türk Patent Enstitüsü tarafından reddedilirse red gerekçesi incelenir ve marka vekili firmalardan bilgi istenebilir. Eğer haklı sebepler varsa itiraz edilir.

Türk Patent Enstitüsü’nün kriterlerine uyacak, diğer markalarla ayıt edici nitelikleri bulunan markalar tescil edilebilir. Marka tescil başvuruları titizlikle incelenir ve markalar tescil edilir veya reddedilir. Böylece pazardaki firmaların zarar görmesi engellenmiş olur. Şirketlerin hakları korunur. Haksız rekabetin önüne geçilmiş olur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir